Geen liefhebber van tuinieren? Zo hou je je tuin onderhoudsarm!
geschreven op 03 May 2017

Maak je tuin zo onderhoudsarm mogelijk met deze tips.

Veel verharding of een kunstgazon

De basis voor de tuin is de bestrating of het gazon. Echt onderhoudsarm ben je wanneer je veel verharding in je tuin hebt. Of misschien zelf beton. Het kan er wel wat grauw of sfeerloos uitzien. Om dat te voorkomen kun je een gedeelte van je tuin bijvoorbeeld met grind of boomschors bedekken. Wil je dat je tuin er zo 'tuinachtig' mogelijk uit ziet, dan is een mooi gazon uit kunstgras een goede optie. Kunstgras vraagt weinig onderhoud en blijft altijd mooi groen ongeacht de weersomstandigheden.

Beplanting

Je kunt kiezen voor onderhoudsarme beplanting in je tuin, zodat je weinig tot geen tijd kwijt bent aan plantonderhoud. Denk bijvoorbeeld aan onkruidwerende bodembedekkers of traaggroeiende bomen. Vind je dit al te veel werk? Of vind je dat de keuze voor een onderhoudsarme beplanting je teveel beperkt? Kies dan kunstbeplanting. Kunstplanten en - bomen zijn tegenwoordig niet van echt te onderscheiden.

Omheining

Ga je een schutting zetten? Of een houten terras leggen? Kies dan voor hardhout. Dit materiaal heeft een lange levensduur en vraagt minder onderhoud.

Ook de manier waarop je je tuin inricht en decoreert is natuurlijk belangrijk. Een houten tuinset zal bijvoorbeeld minder lang meegaan t.o.v. een kunststof of metalen tuinset. Let dus ook bij de inrichting van je tuin op de materiaalkeuze.