Nooit meer gras maaien en toch een onberispelijke tuin!
geschreven op 30 May 2017

Het is zaterdagnamiddag en je bent bezig met wat je altijd doet - als het niet aan het regenen is - het gras afrijden. Misschien zie je dit als een tijdrovende last, alhoewel je toch voldoening haalt wanneer je achteraf je perfect gemaaid gras bewondert.

Sommige van onze buren hebben daar blijkbaar geen last van. Zij moeten niet heen en weer lopen op het ritme van hun grasmaaier of het gezoem van hun grasmachine. Ondanks dat ze laten uitschijnen dat ze te lui zijn om in hun tuin te werken, ziet hun tuin er onberispelijk uit!

Hun geheim? Dat perfecte gazon van de buren is volledig artificieel. Wat jij denkt dat het perfecte gazon is met een mooi onderhouden pelouse, is uiteindelijk niets meer dan een tuin met synthetische vezels die geproduceerd worden in België.

Wanneer wij 15 jaar geleden begonnen, was kunstgras niet echt populair en velen dachten dat het eerder leek op die fletsgroene matten die je kan zien rond bananen op een marktkraam. Tegenwoordig zijn deze kunstgrasproducten geavanceerder en leunen ze bovendien zeer dicht aan bij de realiteit, wat het onderscheid met echt gras bijna nihil maakt.

In het top assortiment vind je bijvoorbeeld ook producten die een fijne laag bruin mos hebben, die de look van dode bladeren op het gras imiteert, wat de tuin een natuurlijke look geeft. Je moet echt heel dicht gaan kijken om te kunnen zien of het al dan niet echt of kunstgras is. Bovendien voelt het kunstgras ook goed aan als je er blootvoets op wandelt. Het heeft zelfs dat licht prikkelige gevoel zoals je bij echt gras hebt.

Wat is nu de precieze reden waarom mensen een tuin met kunstgras aanleggen?
Vorig jaar spendeerde John naar eigen zeggen 3000 euro om zijn echt gras te vervangen door kunstgras. 'We hebben nog altijd geen spijt van die beslissing, het ziet er perfect uit en voelt aan als echt gras, zelf als we er met onze blote voeten op lopen. Het beste is dat de kinderen het hele jaar door zoveel kunnen ravotten en voetballen als ze willen, we hebben geen problemen met modder.'

Sommige mensen installeren een tuin op hun balkon of op hun dakterras - op regelmatige basis leveren wij voor particulieren met een tuinoppervlakte van gemiddeld 50 vierkante meter. Velen onder ons leven tegenwoordig dicht bij elkaar in dichtbebouwde gebieden, hierdoor is er ook vraag naar kunstgras om kleinere oppervlaktes te bedekken die in de schaduw liggen waar natuurlijk gras bijvoorbeeld moeite heeft om te groeien. Er zijn ook mensen die kiezen voor kunstgras omdat ze geen ruimte willen verspillen aan bijvoorbeeld een tuinhuis om hun grasmachine in op te bergen.

Hoe gaat het dan precies in zijn werk om kunstgras te installeren? Is het mogelijk om het kunstgras te leggen bovenop het echte gras?
Jammergenoeg niet, het is niet zo simpel. De omtrek van het perceel moet met een boordsteen afgewerkt worden en het bestaande gras moet worden uitgegraven tot een diepte van ongeveer 7 à 10cm. Dit vervang je dan best door stabilisé. De stabilisé wordt effen gemaakt met een trilplaat en bedekt met een onkruidwerend doek, ook wel bekend als geotextiel. Pas achteraf kan het kunstgras geplaatst worden. Het kunstgras wordt geleverd in rollen en wordt nadien best vastgelijmd en genageld op de juiste positie.