Kleine tuin ontwerpen en inrichten
geschreven op 09 June 2017

Ook van een kleine tuin kan je een volwaardige tuin maken met een border, veel planten én een zithoek. Met de volgende tips kun je alles in de tuin kwijt en lijkt deze bovendien nog groter ook!

In een kleine tuin kan meer dan je denkt. Door een slingerpad krijg je een ruimtelijk gevoel, zelfs kleine bomen kan je in je tuin kwijt.

Creeër ruimte

Met een aantal eenvoudige tips kan je in een kleine tuin een gevoel van ruimte creëren. Leg bijvoorbeeld een slingerpad aan en plant lage hagen om gedeelten van de tuin af te schermen. Je weet zo niet hoeveel tuin er effectief nog achter de haag ligt, waardoor deze groter zal ogen.

Plant kleine bomen

Werk in de hoogte, bijvoorbeeld met kleine bomen. Kies wel voor een boom met een smalle en open kruin, zoals de Japanse sierkers (‘Pendula’) zodat er zo min mogelijk schaduw in de tuin valt.

Bestrating

Wil je een kleine tuin optimaal benutten, dan is het handig om de tuin in gedachte helemaal te betegelen en te bedenken welke plekken je niet gebruikt. Voor een tuinbankje moet bijvoorbeeld wel een stuk bestrating liggen, maar direct naast het bankje kan je planten plaatsen. Kies voor gewassen die klein blijven en niet teveel in de breedte groeien.

Het meest praktisch is om in een kleine tuin te kiezen voor een kleine steen. Je kan ook kiezen voor grote tegels, maar dat zorgt wel voor veel snijwerk en snijverlies. Een leuke variatie is om keien en gebakken stenen te combineren.

Ook met verticaal tuinieren kun je de ruimte goed benutten. Door verschillende bloempotten in een houten frame te zetten lijkt het net of de tuin volstaat met allerlei planten. Of maak bijvoorbeeld een pallettuin.