Kunstgras legrichting
geschreven op 03 March 2021

Moet kunstgras op een bepaalde manier gelegd worden? Het is antwoord is ja. Dit is wat men nu eigenlijk bedoelt met een legrichting en hoe je hiermee rekening kan houden.

We leggen hieronder uit wat een legrichting is en hoe je ervoor kan zorgen dat het kunstgras in de best mogelijke positie wordt gelegd om een perfect, natuurlijk ogend gazon te krijgen.

Wat is een legrichting?

De legrichting verwijst naar de richting waarin de vezels van elke kunstgrasrol naar voren worden gebracht. Bij het afrollen van je kunstgras, zul je merken dat de vezels allemaal in dezelfde richting op de rol steunen. Deze richting zal je helpen om de rol op één lijn te brengen door ze telkens met dezelfde vezelrichting over de verschillende rollen te leggen.

Waarom is dit belangrijk? Het is belangrijk dat deze richting consequent wordt aangehouden om het kunstgras een zo uniform mogelijke look te geven. Het kan dus een doorslaggevende factor zijn bij het ontvangen van complimenten over je gazon :).

Als je juist creatief aan de slag wil kan het ook leuk zijn om ze omgekeerd te leggen en zo de look van een pas gemaaid gazon te creëren met de verschillende banen.

Hoe leg ik kunstgras?

Hoe zorg je ervoor dat de legrichting altijd dezelfde is? Rol het kunstgras meteen uit op de plaats waar je het wil leggen. Leg de verschillende rollen naast elkaar en zorg ervoor dat de grassprieten allemaal in dezelfde richting wijzen.

Voor het best mogelijke resultaat richt je de grasvezels best in de richting van je kijkpunt. Als je kunstgras bijvoorbeeld in de achtertuin installeert, is de beste richting meestal naar jouw huis gericht. Als het voor een voortuin is, is het misschien beter richting straat.

Hulp nodig bij het leggen? Bekijk onze doe-het-zelf video en laat je door het volledige stappenplan gidsen.

Naden kunstgras

De legrichting is allesbepalend voor de naden. En heeft dus onrechtstreeks een grote impact op het uiterlijk en de afwerking van een naadloos gazonnetje. 

Bij het samenvoegen van meerdere stukken kunstgras, met de grassprieten in dezelfde richting, ziet het eruit als een onafgebroken zee van groen. Als ze echter in de tegenovergestelde richting liggen, wordt de verbinding of naad meteen zichtbaar omdat de richting van de vezel telkens verandert.

Top Tip: Zorg bij het bestellen van jouw kunstgras dat je meteen alle gewenste afmetingen bestelt. Als je twijfelt om nog een extra stukje met kunstgras te bekleden is het interessant om dit meteen bij te bestellen aangezien de rollen een specifieke kleurcode hebben. Als je bijvoorbeeld met enkele weken verschil een tweede stukje besteld kan het zijn dat dit licht verschilt! Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je nog een stuk tekort hebt door bijvoorbeeld een berekeningsfout, verwijs dan bij een nieuwe bestelling altijd naar de vorige, zo kunnen we hier alsnog rekening mee houden.