Ook zo geschrokken van je tuin, toen je terugkwam van vakantie?
geschreven op 03 August 2016

Was het schrikken toen je terugkwam en je tuin bekeek? Lijkt jouw droomtuin meer op een oerwoud? De planten zijn uitgebloeid of verdroogd, het gazon is geel in plaats van groen, de hagen moeten geschoren worden,... Tijd om over te gaan tot actie!

Knip de uitgebloeide bloemen af, om de herbloei te stimuleren. Let ook op voor eventuele ziektes en plagen: schimmels en bladluizen gedijen best in warm, vochtig weer. Bij een beperkte aantasting kan je de aangetaste bladeren verwijderen, bij een zware aantasting gebruik je best een chemisch middel om de plaag te lijf te gaan.

Ziet het gazon er gelig en futloos uit, bemest het dan met gazonmest. Bemesten doe je best als er wat regen verwacht wordt, zo vloeien de mestkorrels goed open.

Staat het gras tamelijk lang, zet dan de grasmaaier een standje hoger, teveel ineens afdoen is nooit goed! Je mag eigenlijk maximaal 1/3 van de hoogte van het gazon ineens afdoen, zeker bij warm, droog weer wordt geadviseerd om een standje hoger af te maaien.

Een pas gemaaid gazon zorgt meteen voor een mooi, verzorgd resultaat. Met kunstgras in de tuin moet je dus niet meteen na de vakantie van start met de grasmaaier en kan je na je thuiskomst nog even genieten van de vakantie.

Ondanks het warme weer zijn de hagen in de tuin toch goed gegroeid. Dat geeft meteen een rommelige indruk. Of het nu gaat om een beukenhaag, een taxushaag of een coniferenhaag: scheer de hagen in je tuin nu. Omdat de ergste groei er nu wel uit is, hoef je de hagen later in het jaar niet nog een keer te scheren. En geniet je zo de rest van de zomer van een strakke tuin.

 

Wie op voorhand een aantal zaken regelt, kan met een gerust hart enkele weken van huis zonder dat de tuin daaronder hoeft te lijden.

Hier alvast enkele tips om te vermijden dat je een verwilderde tuin aantreft na terugkomst:

- Vraag aan een buur, familielid of vriend om een oogje in het zeil te houden en je planten regelmatig water te geven. Dit gebeurt best voor 9u 's morgens ofwel na 18u 's avonds, wanneer de zon minder fel of niet schijnt.

- Laat je tuin netjes achter voor je vertrekt, geef het gras een laatste maaibeurt en scheer de hagen goed bij, vooral rond de woning.

- Laat een paar tuinstoelen op het gazon staan, zo breng je inbrekers niet op ideeën.